Til utvekslingsstudentens foresatte

Det er en stor beslutning å sende sitt barn på utveksling utlandet.

Ofte kan det følge med flere bekymringer og spørsmål, og det er helt naturlig. Vi i Momento har et spesielt forhold til utveksling. Vi har alle enten jobbet med internasjonal utdannelse i mange år, selv vært på utveksling eller begge deler. Vi vet derfor akkurat hvilke følelser og tanker man går gjennom som foreldre. Fortvil ikke, vi er her for å hjelpe til både før, under og etter utvekslingen.

Det beste rådet vi kan gi er følge magefølelsen. Det gjelder både for studenter og foresatte. Det viktigste er at man, både som student og foresatt føler seg trygg hele veien gjennom prosessen. Vi gjør derfor vårt aller beste for å forberede dere best mulig på å håndtere vanskelige perioder, samtidig som vi alltid er tilgjengelig hvis dere har behov for hjelp.

Færre elever gir en mer personlig relasjon

Hos Momento har vi valgt å kun ta inn et begrenset antall plasser til våre ulike programmer. Det er en bevisst beslutning som vi har tatt, da vi tror at færre studenter per person gir en mer personlig relasjon. Det er viktig for oss, at vi kjenner våre studenter godt, så begge parter føler seg trygge på samarbeidet, da det er nettopp det det er. Våre programmer kjennetegner høy kvalitet og personlig relasjon og kontakt. Vi har ingen ambisjoner om å bli de største, men å være den beste.

Ikke en dans på roser

Det er samtidig veldig viktig at foresatte, som studenter, har et realistisk bilde av hva det vil si å være utvekslingsstudent. Når vi snakker om utveksling, referer vi ofte til en opplevelsen for livet, og det er helt sant også. Men det er også vanskelige dager, hvor det ikke er en dans på roser. det er en utfordrende oppgave å skulle tilpasse seg en ny kultur, et nytt språk og en ny familie og en helt ny hverdag. Med god forberedelse fra oss, og med en god innstilling fra studenten óg dere, kommer det til å gå bra.

Hjemlengsel

De fleste studenter opplever dager med hjemlengsel, og det vitner jo om at man har noe her hjemme som man savner. Det er helt normalt, at ditt barn vil oppleve dager som er litt vanskelige, men heldigvis finnes det noe en kan gjøre. Som foresatte kan man også bidra til å gjøre de dagene lettere. Det er viktig å støtte opp om studenten om å holde seg sosialt aktiv og snakke med vertsfamilien når hjemlengelsen kommer.

Vi er her for dere

Som foresatte har du direkte kontakt med oss her i Norge, når ditt barn er avgårde på utveksling. Ditt barn har dessuten sin personlige kontaktperson i vertslandet. Skulle det oppstå bekymringer, spørsmål eller utfordringer underveis, skal dere ikke nøle med å ta kontakt med oss – vi er her for å hjelpe. Vi er minst like interessert i, at både du og ditt barn får en god opplevelse hele veien gjennom.

Anbefalinger fra foresatte:

“Å sende barnet sitt på High School er en tillitserklæring. Jeg kan varmt anbefale å ta en prat med Momento, da personene der har mange års erfaring og vet hva de gjør.”  

– Merete Bruun

“Vi har mange grunner til å anbefale Momento Education, som arrangerte vårt datters High School opphold i staten Maine i USA. Valget av skolen var perfekt, kvalitet, kommunikasjon, service og tryggheten var topp gjennom hele det hele, vi ble aldri glemt i mengde, og viktigst av alt har vårt datter en fantastisk tid i gode hender. Noe hun aldri kommer til å glemme, og som har skapt et solid grunnlag, både faglig og personlig for hennes videre løp gjennom det Norske utdanningsystemet. Så ta en prat med Momento, når dere skal velge utvekslingsorganisasjon.”

– Lars (far til Marie)

Merete forteller om hennes opplevelse, mens datteren var i USA:

I slutten av 8. klasse kom vår, den gang da 14-årige datter med et stort ønske om å dra på High School i USA. Etter litt tid og overveielser begynte vi å undeersøke de ulike mulighetene.

For oss falt valget fort på den lille organisasjonen, og det skyldes den nærheten vi opplevde under intervjuet, og at de ikke sendte så mange elever, som andre større organisasjoner. At de ikke sender så mange avgårde gav en stor følelse av trygghet, for man var ikke bare én bland hundrevis av andre. De visste alltid hvem vi var som foreldre, og hva vår datter var – både før, under og etter oppholdet.

Man har mange spørsmål, når man skal sende sitt barn på den andre siden av jorden, men vi ble alltid møtt med vennlighet og tålmodighet, og fikk svar på våre mange spørsmål. De var alltid til å komme i kontakt med og forberedte både oss som foreldre og vår datter, på hva som ventet det neste året.

Vi er nå i August måned, og det var tid til å sende vår datter avgårde. Det var hardt å skulle si hadet til henne, men vi visste også at hun var i trygge hender, og mange opplevelser som ventet henne. Hun hadde noen måneder tidligere fått vertsfamilie, som vi også hadde vært i kontakt med både på mail og telefon.

Månedene føltes nok litt lengre for alle oss her hjemme enn for henne, men vi var i jevnlig kontakt med henne over Skype, hvis vi kunne få høre om hennes liv, hverdag og hennes mange opplevelser. Det høyeste var nok at vi gradiv kunne se utviklingen hennes, både språklig men også modenhetsmessig. Flere og flere ord ble skiftet ut med engelsk, når vi skypet eller mottok e-poster, og hun ble mye mer selvstendig og utadvendt.

Hun fikk et helt annet mot på å prøve nye ting, tilegne seg ny kunnskap og ble mye mer selvstendig i måten hun håndterte diverse situasjoner på. Da vi kom over den andre siden av nyttår, gikk plutselig tiden veldig fort, og nedtellingen kunne så smått begynne.

I juli måned kom datteren vår hjem. Gleden var stor, men det var nok også litt av en omveltning for henne å komme tilbake igjen, da hun hadde gjennomgått en stor utvikling og oppleved så mye, mens Norge var som da hun dro.

Selv om vi i begynnelsen nølte med å sende datteren vår avgårde, så har det klart vært den beste investeringen vi kunne ha gjort for henne. Hun kom hjem og gjorde det bra på videregående – både på grunn av modenheten, men også selvsikkerheten hun hadde fått.

Jeg kan varmt anbefale å ta en prat med Momento, da personene der har mange års erfaring og vet hva de gjør Og en liten organisasjon har definitivt sine foredeler, blandt annet på grunn av personlig oppfølging.

– Merete Bruun