3pigerflet
ELEVER FORTELLER
ELEVER FORTELLER

HVA SKAL DU NESTE ÅR?

MØT MOMENTOS FANTASTISKE ELEVER!

Nedenfor deler våre tidligere utvekslingselever sine historier, bilder og videoer av sitt utvekslingsår. Er det noen som virkelig kan fortelle deg hvordan det er å reise på utveksling, så er det de som allerede har gjort det.

Vi er veldig stolte av våre utvekslingselever og liker å dele deres historier, bilder og videoer her på siden. Siden oppdateres hele tiden med nye og inspirerende eventyr og opplevelser!

Er det du som deler med oss neste år?

High School Udveksling USA

Gabriella, Australia 

Skolen i Australia er veldig annerledes enn i Norge. Her bruker vi uniform og alle klassene har forskjellige klasserom og lærere. Jeg startet på Coolum SHS i juli, i term 3. I Australia deler de året inn i 4 deler, så jeg begynte på skolen midt i skoleåret, og sommerferien starter i november, så det er helt annerledes. Alle skoledager er like lange, her starter vi 8:30 og begynner dagen med homegroup hvor de gir oss informasjon om dagen og neste parade som er når hele skolen samles for å få informasjon om house cup eller ting som skjer. 

Etter skolen pleier jeg å dra til stranda eller dra på kjøpesenteret som er sykt fint! Klærene i Australia er veldig fnie og sommerlige. Det var veldig rart å møte vertsfamilien min førstegang. Jeg fikk et rom å møtte Rayder som er vertsbroren min og Julian som er kjæresten til Tamri, vertsmoren min. Det var veldig rart og være der og alle var opptatt med sine ting. Etter en uke følte jeg meg komfortabel og følte meg som en del av gjengen. Jeg har også en internasjonal vertssøster som jeg hadde snakket mye med før ankomsten til Australia, så jeg følte jeg kjente henne godt. 

Noe spennende vi har gjort sammen er å dra på kino, Charlotte ville se oppenheimer og jeg ville se Barbie, så vi dro på kino sammen, men det endte opp med at hun så Oppenheimer med Tamri og jeg så Barbie med vertsbrødrene mine. 

Jeg har også deltatt på en Outback-trip med EQI, turen var utrolig gøy og jeg fikk utforske midten av Australia, se Uluru og Coober Pedy + mye mer! I tillegg ble jeg kjent med flere utvekslingsselever og det hele var en veldig bra opplevelse. 

Catalina, New Zealand

 

Whangaparaoa College er en meget stor skole, med mange elever fra 7’ende til Y13. Skolen er fin og moderne, den er godt utstyrt med flere labber til realfag, kunstklasserom m.m. Når det gjelder pensumet i New Zealand, er det veldig overkommelig.  Jeg har også valgt Outdoor Education som et fag, og nylig var vi på campingtur- veldig morsomt! Neste term skal vi på kajakk tur. Jeg anbefaler Outdoor Education på det sterkeste! 

Uteområdene rundt skolen er store med idrettstilbud som lacrosse, fotball, nettball, tennis, volleyball, basketball og rugby for å nevne noe. At skolen i tillegg er sentral er et stort pluss, det er kun 5 minutter til stranda, treningssenteret, svømmehallen og kjøpesenteret. 

Kjøpesenteret har det mest nødvendige og McDonalds finner du like ved. Nå når det er NCEA eksamen, noe utvekslingsstudentene ikke skal delta på, arrangerer skolen flere aktiviteter. I oktober-november har vi tre uker med flere aktivitetstilbud, blant annet skal vi reise til forskjellige øyer som Rotorua m.m. Vi blir tatt godt var på, på Whangaparaoa College. Det er et eget “international room”, hvor de fleste utvekslingselevene tilbringer tea-time og lunj. Vi har også et eget kontor hvor det alltid er rådgivere for utvekslingselever, som kan hjelpe med hva enn det er. 

Må også nevne at oppfølging fra dere i Momento og NtoZ er veldig bra, og vi er super fornøyd! Berndt fra NtoZ, sender meldinger stadig vekk og ringer hver måned. Mail fra deg er også noe jeg setter pris på. Veldig betryggende for både meg som elev og våre foresatte, at hjelp bare er en telefon eller mail unna.

NINA, AUSTRALIA

Jeg hadde høye forventninger til Australia før jeg dro. Disse ble definitivt oppfylt med en gang jeg møtte vertsfamilien min på flyplassen. Det tok meg ganske lang tid å bli vant til den nye kulturen og miljøet. Her på Sunshine Coast er alle veldig «laidback». Hvis du avtaler å møte noen til en spesiell tid, må du regne med at de kommer 30min senere. Jeg liker livsstilen her på kysten. Jeg bor 15 min unna stranden, så sykler dit ofte for å bade i sjøen eller sole meg. 

Her i Australia er det sommer når vi har vinter hjemme i Norge. Jeg må innrømme at det var ganske deilig å ligge på stranda i 30+ mens det var -10 grader og snø hjemme. Det var utrolig rart å feire jul på sommeren. På julaften var vi i bassenget og hadde en barbecue med resten av familien. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gå i bikini på julaften, eller nyttårsaften!

Skolesystemet her er veldig annerledes enn i Norge. Jeg går på Mountain Creek State High School. Det er en skole med over 2500 elever, som er ganske mye mer enn hva det var hjemme i Norge. Jeg starter kl. 7.30 på skolen hver dag, og slutter 12.55. Etter skolen drar vi som oftest rett til stranda, siden vi slutter så tidlig. Dette er definitivt en ny erfaring å ta med seg hjem. 

 

På skolen er vi rundt 25 utvekslingselever fra mange ulike land, så i tillegg til å lære om den australske kulturen, lærer man masse fra andre utvekslingselever om deres kulturer og hjemland. Det jeg liker best med skolen er at de organiserer mange ulike turer for oss utvekslingselever. Dette gjør at vi får reist rundt i landet, uten å være avhengig av at vertsfamilien kan ta oss med på tur.

I Australia har de skoleuniform. Dette var veldig rart i starten og tok litt tid å venne seg til, men nå er det ganske digg å ikke trenge å tenke på hva man skal ha på. Jeg spiller netball på et av skolelagene som er veldig gøy! Netball er en sport jeg aldri hadde vært borti før, så det var veldig kult å prøve en ordentlig australsk sport.

Det var veldig uvant i starten å bo hos en vertsfamilie. Du flytter jo inn hos fremmede folk for et helt år, så det var litt rart i starten. Jeg bor hos en skilt mor med to døtre som er 11 og 13 år. De har hatt utvekslingselever i mange år så de har masse erfaring, noe som gjorde at det var veldig enkelt for meg å bli en del av familien. De er så utrolig hyggelige, og jeg kunne virkelig ikke ønsket for en bedre vertsfamilie. Det kommer til å bli så utrolig trist og rart å reise fra Australia. Jeg har fått et helt nytt liv her nede, som jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått. 

Jeg har fortsatt 4 måneder igjen av oppholdet, så jeg skal gjøre det meste ut av den tiden jeg har igjen! 

Astrid, New Zealand

“Min første uke var jeg på oppstartscamp i Wellington. Jeg bodde hos en lokal familie med to andre utvekslingsstudenter fra Tyskland. Vi hadde en lærer gjennom hele uken, som lærte oss mye om NZ – slang, kulturen, maoriene, deres språk, og historien. Min lærer var selv maori, så jeg følte, at jeg fikk litt ekstra der.

Vi hadde ”timer” om formiddagen, og om ettermiddagen var vi enten ute på sightseeing eller så hadde vi aktiviteter på skolen. Jeg var på museum, spilte bumberball, på kino å så en New Zealandsk film, og spilte paintball. Det var skikkelig gøy.

Da jeg var på skolen for første dag, kjøpte jeg min skoleuniform og møtte kontaktpersonen som tar seg av utvekslingselevene.

I starten var det veldig rart å gå med skoleuniform, men jeg vente meg fort til det. Jeg tok en skolebuss til skolen hver dag da jeg bodde 15 km fra skolen. 

På skolen kunne man selv velge alle sine fag – 6 i alt. Jeg valgte mindre tunge fag – heimkunnskap, håndarbeid, medie, idrett, engelsk og matte. Skolen varer til klokken 15:25 før man igjen tar skolebussen hjem.

Min vertsfamilie var veldig hyggelig. De tok godt imot meg og hjalp meg med å føle meg som en del av familien. De bodde like ved stranden så jeg gikk ofte tur med hunden langs stranda og det var skikkelig deilig.

Emma

Mitt navn er Emma. Jeg dro til USA for å tilbringe 10 måneder med en amerikansk familie. Jeg var veldig nervøs da jeg reiste, men familien tok godt i mot meg. Jeg gikk på en High School som hadde stort fokus på idrett. Der fikk jeg sjansen til å løpe Cross Country, bowle og spille tennis. Høydepuntet under utvekslingen var helt klart å få være senior og få oppleve graduation.

Det vanskeligste var for meg å være borte fra min familie i julen. Jeg savnet juletradisjonene hjemme, men lærte fort de amerikanske tradisjonene og da ble alt litt bedre. Min opplevelse i USA var veldig bra og uforglemmelig. Jeg lærte masse om en annen kultur, ble mer moden og kan nå snakke flytende engelsk.

Det var også veldig vanskelig å reise ifra min vertsfamilie og alle vennene jeg fikk under året mitt. Jeg tenker ofte på dem og alt jeg fikk oppleve. Samtidig var det også utrolig fint å komme hjem igjen til min familie. Sosiale medier gjør det enkelt å holde kontakt med venner i USA.

Jeg vil gjerne kontaktes ang. High School!