Slide One
LIVET PÅ UTVEKSLING I USA
LIVET PÅ UTVEKSLING I USA

livet som uTvekslingsstudent i usa

skolesystemet

Skolesystemet i USA er litt annerledes enn vi har her hjemme. Hver dag vil du kjøre den verdenskjente gule skolebussen til og fra skolen, i skolepausen vil du hente skolebøker i ditt eget “locker” på ganger, akkurat som du sikkert har sett i amerikanske filmer.

I USA så har lærerne sine klasserom og derfor er det elevene som må forflytte seg fra time til time i nye rom. Det betyr også at du har ikke en spesifikk klasse men mange forskjellige klasser hvor du kommer til å møte mange nye venner.

High School er har fire klassetrinn – fra 9. til 12. klasse. De forskjellige klassetrinnene heter Freshyear (9. klasse),  Sophomore Year (10. klasse), Junior Year (11. klasse) og Senior Year (12. klasse). De fleste utvekslingsstudenter blir plassert i enten Junior eller Senio Year, fordi det faglige niv¨ået er tilsvarende 2. klasse i Norge.

Det er skolen som avgjør hvilket klassetrinn du kommer inn på, og vurderingen gjør inntakskontoret etter de siste 3 år karakterene dine og alderen din. Uansett om du er Junios eller Senior så lover vi deg at du får et kjempefint utvekslingsår i USA!

I USA har High School mange flere fag på skolen enn hjemme, så vi lover deg at du får sikkert muligheten til å prøve nye spennende fag. Dette varierer fra skole til skole. Les mer om skolene og fagene de ulike skolene har under High School USA.

Se mere om hverdagen som udvekslingselev i USA:

Kanskje velger du faget Nutrition and Foods hvor du lærer å lage sunn mat, eller du velger Theatre Production og lærer å spille og sette opp en teater forestilling, eller så utfordrer du dine journalistiske evner i faget Creative Writing. Det er så mange muligheter, og bare kaste seg ut i det!

I løpet av skoleåret vil det være mange forskjellige begivenheter på skolen. Det kan hende du får bli med på High School Prom, eller får lov til å graduate. Det er så mange muligheter på High School og mens du er på utveksling anbefaler vi deg å si JA til så mye som mulig. 

 

High School Udveksling USA

AMERIKANSKE VERTSFAMILIER

Akkurat som i Norge så kommer familier i alle former og størrelser, bare se på de i din klasse. Det finnes ikke en typisk amerikansk familie, for de kan være på alle mulige måter.

Din vertsfamilie kan være en storfamilie med mange barn, en enslig forelder av samme kjønn som deg, en familie uten barn, med fraflyttede barn, et pensjonert ektepar, som bor sentralt eller usentralt.

Det vi vet helt sikkert er, at din vertsfamilie ønsker seg en utvekslingsstudent for å vise sin hverdag og amerikanske tradisjoner. De har valgt deg fordi de tror at du passer inn hjemme hos dem. Uten tvil kommer du til å få mange fine opplevelser sammen med din vertsfamilie og med dine nye venner på skolen. 

Vertsfamilier er ofte veldig åpne mennesker som ønsker å kjenne en annen kultur i sitt hjem. Samtidig pleier de å være veldig ivrige til å vise sine tradisjoner til deg. Husk å ha et åpent sinn. Det er et privilegium at det sitter en familie på andre siden av Atlanteren å åpner sitt hjem og familie med deg.

Amerikanerne er kjent for å være åpne og hjertevarme mennesker. I USA er det veldig vanlig å være vertsfamilie for en utvekslingsstudent. Mange amerikanske familier har hatt utvekslingstudenter boende hos seg år på år fordi de føler det beriker livet og hverdagen deres mye. De ønsker å utvide sin horisont og å bli kjent med mange spennende mennesker.

Mange amerikanske vertsfamilier foretrekker å ta imot elever fra Europa og særlig Skandinavia.

Mange vertsfamilier som velger Nordmenn har kanskje noen lange familie røtter fra en eller annen oldefar som reiste fra Norge og bosatte seg i USA. De synes det er kjempespennende og kanskje er dette måten til får reist til Norge på, ved å ha deg boende hjemme hos de.

Gled deg til å oppleve ekte amerikansk Halloween, Thanksgiving, jul og mange andre høydepunkter sammen med din vertsfamilie.

FRITID I USA

I USA er det helt vanlig å bruke fritiden sin på skolen for å dyrke idrett og fritidsinteresser. Alle aktiviteter og fritidsaktiviteter skjer på skolen og det er der din sosiale omgang vil være mesteparten av tiden. Her kan du få mulighet til å prøve nye aktiviteter vi ikke har i Norge, sånn som:  Lacrosse, Track & Field, Cross Country, Football (amerikansk fodbold) eller Cheerleading.

Dersom du heller foretrekker fritidsklubber som ikke er sportslige så finner det kjempe mange av de også. Det er en stor klubb kultur i USA og du burde finne noe nytt og spennende du kan prøve. Hva med å være med å lage årets Year Book?, delta i Prom styret? eller skrive for skolens avis?. Hvis du har planer om å bli statsminister en dag, kan du melde deg på Speech and Debate Club, dersom du ønsker å utfolde deg kunstnerisk kan du  melde deg på Art club. Det finnes noe for alle! Det er dette som er unikt med skolesystemet i USA, i forhold til Norge.

Siden de fleste idrett og klubbaktiviteter begynner rett etter skolen, på skolens område så vil du normalt ikke være hjemme før 17.00 – 18.00 i hverdagene. Da er det tid for å spise middag med din vertsfamilie, gjøre lekser og å legge seg for dagen. Sånn er skolehverdagen i USA.

I helgene så er man ofte med sin vertsfamilie og sine amerikanske venner. Kanskje vil dere dra på små utflukter, besøke et familiemedlem eller se det lokale Football laget møte nabobyen på stadium. Her vil du oppleve High School Spirit på første rad.

Gudstjeneste på søndag…

Det kommer sikkert ikke som noe sjokk for deg å vite at amerikanerne er mere religiøse enn de fleste nordmenn. Veldig mange vertsfamilier og dine amerikanske venner vil gå i gudstjenesten på søndagene. Ettersom du skal være en del av din vertsfamilie så forventes det at du blir med i kirken, om så bare for å være hyggelig. Noen elever er litt bekymret angående religion før de reiser på utveksling, men tilbakemeldingene fra våre elever er at det er hyggelig å treffe andre gjennom kirkeaktiviteter. Ofte vil dine venner også være der. Kirken i USa er også annerledes enn kirken i Norge. Det starter ofte med et band som spiller religiøse sanger, eller at man spiser bagels i forhallen. Det er ofte mange sosiale aktiviteter gjennom kirken som ungdommene er med på.

Jeg vil gjerne kontaktes ang. High School!